Historie van de kerk

Historie kerkhof Wierhuizen

De kerk op de wierde van Wierhuizen werd tijdens de Kerstvloed van 1717 zo ernstig beschadigd, dat deze niet meer te redden was. Toch werd ze niet meteen gesloopt; op de kaart van landmeter Hindrik Warner Folckers uit 1727 in de Atlas Provincielanden is de ruïne namelijk nog zichtbaar. Kwitanties voor het werkloon voor het afbreken van de kerk geeft aan dat de kerk tussen 1735 en 1740 dan toch werd afgebroken; de restanten werden gebruikt voor het herstel van de zeedijk. De Wierhuizers moesten voortaan naar Pieterburen voor het bezoeken van de kerkdienst.

Tegenwoordig rest van Wierhuizen enkel nog het kerkhof, dat nu nog steeds in gebruik is als Begraafplaats Wierhuizen. Het baarhuisje op het kerkhof stamt uit de 19e eeuw en werd in 2010 gerestaureerd.  Het oudste grafmonument stamt uit 1813. Op de begraafplaats zijn bovendien twee piloten van de Royal Air Force begraven die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op het kerkhof staat een kunstwerk van de Beniner kunstenaar Meschac Gaba in het kader van het project ‘Op Hoogte Gedacht’ van de SOGK. Het kerkframe van gecoat betonijzer heet ‘Irréel’ en is geïnspireerd op de Sint-Michaelskerk, een van de ruim tien katholieke kerken van Cotonou (de grootste stad van Benin). Lees meer over Op Hoogte Gedacht.